2. razred

Pozdravljeni starši in veroučenci!

Za dodatna pojasnila smo dosegljivi na naslednjih elektronskih naslovih:
ninakrt@gmail.com
andreja.dermol1@gmail.com
jozica.kozeljnik@gmail.com
ivan.hrastnik@gmail.com

10. teden (25.5.-31.5.)

Dragi veroukarji in dragi starši!

Za nami je zanimivo veroučno leto. Nekaj časa smo delali, se učili, peli in molili skupaj, potem pa nas je korona virus preskusil tudi pri delu in učenju na daljavo.

Upamo, da vam ni bilo pretežko in da ste vse naloge uspešno opravili.

Vsem, ki vam je to uspelo ČESTITAMO!

Svoja spričevala in priznanja za opravljeno Slomškovo bralno priznanje pa boste prejeli v septembru.

Jesus Children | Free Vectors, Stock Photos & PSD

Med počitnicami vam katehistinje in kaplan Ivan vsem skupaj želimo obilo Božjega blagoslova in Bog daj, da se septembra zopet srečamo!

In ne pozabite JEZUS JE VEDNO Z NAMI!!

9. teden (18.5.-24.5.)

Pred nami je tretji teden meseca maja. Šmarnična zgodba je iz dneva v dan bolj zanimiva. Če ji še niste uspeli prisluhniti, to še vedno lahko storite. Predlagamo vam pa, da začnete od začetka. Tako boste lažje sledili.

Najdete jo na teh dveh povezavah:

http://sku.rkc.si/2020/04/28/smarnice-za-otroke-2020-najvecji-dar/

https://avdio.ognjisce.si/cikel/zgodbe_za_otroke

Otroci, Jezus je z vami vsak trenutek. Z vami je, ko ste veseli in ko ste žalostni. Z vami je, ko se imate lepo in ko ste osamljeni. Ne boste verjeli, z vami je tudi, ko ste v šoli in tudi ko ste na počitnicah.

 • Skupaj z otrokom preberite odlomek Svetega pisma Lk 18, 15-17. O odlomku se pogovarjaje.
 • V DZ str. 68 prebere besedilo pod sliko.
 • V DZ str. 69 naj se otroci preizkusijo o svojem znanju. Dopolnijo naj vse štiri trditve. V prilogi (dodatnem listu) naj poišče slike št. 11, 12, 13, 14 in prilepi nad trditev, ki ustreza sličici.

Lep in blagoslovljen teden vam želimo!

8. teden (11.5.-17.5.)

Še vedno smo v mesecu maju, ki je MARIJIN MESEC. Upamo, da ste uspeli prebrati ali prisluhniti kateri izmed šmarničnih zgodb. Če še ne, le dajte. Najdete jih na teh dveh povezavah:

https://avdio.ognjisce.si/cikel/zgodbe_za_otroke

Tudi v tem tednu se spomnimo Marije, ki se je v Fatimi na Portugalskem prikazala trem mladim pastirčkom Luciji, Jacinti in Franceku.

Fatima at 100: Story of apparitions continues to attract attention ...

V DZ str. 66 si oglejte sliko. Prikazuje cerkev v Fatimi, kjer se je Marija prikazovala. Na vrhu pod naslovom pa je eden od vzklikov litanij KRALJICA MIRU, PROSI ZA NAS!

V DZ str. 67 naj otrok odgovori na obe vprašanji, pobarva risbo, na črto pod risbo pa napiše vzklik iz litanij Matere Božje.

Lep in blagoslovljen teden vam želimo!

7. teden (4.5.-10.5.)

Pred nami je mesec maj – MARIJIN MESEC. Mesec, v katerem se kristjani zbiramo v cerkvi pri šmarnicah – pobožnost v čast Mariji. Ona je naša nebeška mati, h kateri se velikokrat zatekamo z različnimi prošnjami.

Ker se verouk, kljub odprtju cerkva, nadaljuje na daljavo vas vabimo, da se še malo potrudimo, saj vemo, da nam bo s skupnimi močmi uspelo.

ŠMARNICE - MARIJIN MESEC | Župnija Velesovo
 • V DZ str. 62 si oglejte sliko. Prikazuje deklico, ki jo Marija vodi k Jezusu. Pod sliko preberite besedilo. Z otrokom ugotovite, da Marijo imenujemo z različnimi imeni – Božja Mati, Kraljica miru, …
 • V DZ str. 63 naj otrok odgovori na obe vprašanji. Nato naj iz dodatnega lista izreže 5 cvetov šmarnice in jih nalepi na že narisano steblo. Steblo in list tudi pobarva.

V mesecu maju skupaj z otrokom prebirajte šmarnično branje, ki ga najdete na tej povezavi http://sku.rkc.si/2020/04/28/smarnice-za-otroke-2020-najvecji-dar/.

Tu imate šmarnično zgodbo napisano za vsak dan. Zraven je še izziv in pa tudi simpatična naloga. Če pa bi raje šmarnično zgodbo poslušali, pa posnetke najdete na tej povezavi https://avdio.ognjisce.si/cikel/zgodbe_za_otroke. Prav tako za vsak dan posebej.

Obilo Božjega blagoslova vam želimo!

6. teden (27.4. – 3.5.)

Dragi veroučenci in starši.

Danes je 3. Velikonočna nedelja. Nedelja, s katero se letos začnejo prvomajske počitnice. Upamo, da vam bo med počitnicami lepo in da se boste tudi med prazniki spomnili na Jezusa.

V evangeliju (Lk 24, 12-35) smo prebrali, da se je Jezus pridružil dvema učencema, ko sta šla po poti v Emavs. Ko sta ga prepoznala, sta ga prosila, naj ostane z njima.

V tednu, ki je pred nami, tudi vi prosite Jezusa, naj ostane z vami. Naj vas spremlja in spodbuja na vaši poti.

Želimo vam lepe počitnice  ☺

Kdor želi, pa se lahko med počitnicami pozabava in reši ti dve nalogi:

ali pa se preizkusi v e-kvizu: TUKAJ

5. teden (13.4. – 19.4.)

Dragi veroučenci in starši.

Kristus je vstal, ALELUJA! Naj velikonočni vzklik odmeva v vaših srcih.

1. Tokrat z otrokom preberite odlomek iz Svetega pisma Lk 24, 1-12. O odlomku se pogovorite.

2. V DZ str. 54 naj otrok po navodilih pobarva prazen grob. Seveda mu starši lahko pri tem pomagate☺

3. V DZ str. 54 naj otrok odgovori na obe vprašanji.

4. teden (6.4. – 12.4.) Za nami je 6. postna ali CVETNA nedelja. Upam, da ste vsi naredili svoje snopke in da ste jih blagoslovili. Verjamem, da so vsi zelo lepi.

Pred nami pa je VELIKI TEDEN. Teden, v katerem bomo sledili obredom velikega četrtka, velikega petka, velike sobote in na koncu nas čaka Velika Noč.

Ta teden prebirajte odlomke po dnevih in sicer:
Četrtek: Evangelij po Mateju – Mt 26, 17-30
Petek:  Evangelij po Mateju – Mt 27, 32-56
Sobota: Evangelij po Mateju – Mt 27, 62-66
Nedelja: Evangelij po Mateju – Mt 28, 1-10

Ko si vsak odlomek preberete, se o njem z otroki tudi pogovorite. Naj bo ta pogovor osrednja tema današnjih dni, saj je priprava na največji praznik zelo pomembna.

V DZ str. 52, si oglejte sliko, ki prikazuje Jezusov križev pot in otroke s svečkami. Zakaj? Molitev, pri kateri premišljujemo o Jezusovem trpljenju in smrti se imenuje KRIŽEV POT. Prav je, da jo molimo vsi, saj je Jezus umrl ZA VSE LJUDI! Otrok naj odgovori na vprašanja pod sliko.

V DZ str. 53 naj otrok poišče sliko križanega Jezusa in jo prilepi v zvezek. Lahko jo tudi nariše.

Naslednji teden je VELIKI TEDEN. Na spletu si lahko preverite, kako bodo potekali obredi in blagoslovi velikonočnih jedil. Prav je, da se kristjani udeležimo obredov in svete maše. Ker ne moremo to storiti kot po navadi, lahko prisostvujemo pri e-prenosih. Lepo VABLJENI!

3. teden (30.3. – 5.4.) Za nami je 5. postna ali TIHA nedelja. Samo še 14 dni nas loči od Velike Noči. Zato vas vabim, da se skupaj z otroki pogovarjate o Jezusovem trpljenju na Oljski gori.

Skupaj z otroki preberite odlomek Svetega pisma: Evangelij po Luku – Jk 22, 39-46. Ko si odlomek preberete, se o njem tudi pogovorite. Pri tem naj vam bodo v pomoč sledeča vprašanja:

 • Kam je šel Jezus?
 • Kako se imenuje vrt v katerem je Jezus molil?
 • Ali je šel kdo z Jezusom? Kdo?
 • Kaj jim je Jezus naročil?
 • Je molil Jezus sam ali skupaj z učenci?
 • S katerimi besedami je Jezus molil?
 • Kdo se je Jezusu prikazal? Zakaj se je prikazal?
 • Kakšen je bil njegov znoj? Kaj pomeni »postal je kakor kaplje krvi«?
 • Kam je šel, ko je nehal molit?
 • Kaj so delali učenci? So ubogali in delali, kar jim je naročil?
 • Kaj je Jezus na koncu še enkrat naročil učencem?

V DZ str. 50, si oglejte sliko. Prikazuje Jezusa pri molitvi na Oljski gori. Spomnimo se, kako je že Jezus molil? Zakaj misliš, da se je imenovala ravno Oljska gora?

V DZ str. 51 naj otrok odgovori na oba vprašanja in kadar bo molil (zjutraj ali zvečer), naj pobarva listke na eni veji. Na koncu tedna lahko pobarva še preostali del slike (a ne vejice, ki so ostale bele!)

Naslednji teden je posebna postna nedelja – CVETNA nedelja. Skupaj z otroki naredite butarice in jih lepo okrasite. V nedeljo pa se vsi skupaj zberite pred TV. Ob 10h na SLO2 bo namreč nadškof Alojzij Cvikl pred sveto mašo blagoslovil zelenje. Lepo VABLJENI!

2. teden (23.3. – 29.3.) Evangelijski odlomek 4. postne nedelje govori o Jezusu, ki je ozdravil slepega moža. 

Skupaj z otroki prisluhnite odlomku Svetega pisma:  Evangelij po Janezu – Jn 9,1-41. Ker pa je besedilo nekoliko daljše, vam predlagam, da otrokom predvajate risano zgodbo (ki jo najdete na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Uo9ILFTVdhQ) zraven pa mu berete besedilo iz Svetega pisma. Posnetek je namreč v angleškem jeziku.

Ko si odlomek preberete/pogledate, se o njem tudi pogovorite. Pri tem naj bodo v pomoč sledeča vprašanja: 

 • Kaj pomeni, da si slep? 
 • Kaj ali koga je slepi mož, potem ko ga je Jezus ozdravil, videl? 
 • Kako se je počutil: je bil vesel, hvaležen? Zakaj? 
 • Si ti vesel,da lahko vidiš? 

Če želite lahko z otrokom izdelate slepega moža, ki spregleda. Natisnite model na povezavi in sledite navodilom: https://kateheza.nadskofija-maribor.si/wp-content/uploads/2018/10/bartimaj.pdf

V sredo pa je tudi prav poseben praznik – Marijin praznik – praznik Gospodovega oznanjenja in materinski dan. Na ta dan se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Dan, ko je preprosta deklica Marija pristala na povabilo božjega poslanca nadangela Gabrijela, da postane mati učlovečenega božjega sina. In po Marijinem materinstvu  je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na ta dan obhajamo krščanski materinski dan

Pomagajte otrokom, da bodo izdelali voščilnico za materinski dan in jo podarili svojim mamicam. Natisnite in sledite navodilom. 

V tem tednu (16.3. – 22.3.) se osredotočite predvsem na novo zapoved, ki nam jo daje Jezus pri zadnji večerji: LJUBITE SE MED SEBOJ!

V pomoč naj vam bo odlomek Svetega pisma: Evangelij po Janezu – Jn 13,1-34.

NALOGA:

 1. Z otrokom preberite odlomek, se o njem pogovarjajte in o njem premišljujte. V pomoč pri pogovoru naj vam bodo naslednja vprašanja:
 2. Kdaj in kje se vse dogaja?
 3. Kdo je bil z Jezusom?
 4. Kaj je Jezus naredil? In kako?
 5. Zakaj je Jezus umil učencem noge?
 6. Kdo mu je nasprotoval? Zakaj?
 7. Kaj se je zgodilo potem?
 8. Kdo je Jezusa izdal?
 9. Kakšna je nova zapoved, ki nam jo Jezus daje?
 10. Kako naj se ljubimo med seboj?
 11. Kako nas bodo drugi spoznali, da smo Jezusovi učenci?
 • V DZ naj si otroci ogledajo ilustracijo na str. 48, ki prikazuje opisan dogodek. Na str. 49 pa naj pobarvajo vrč in skledo.
 • Na str. 49 naj odgovorijo na oba vprašanja.
 • Iz priloge naj izrežejo kapljice vode. Za vsako dobro delo oz. delo ljubezni, ki ga bodo skozi ta teden opravili, naj prilepijo  eno kapljico v posodo.