2. razred

Pozdravljeni starši in veroučenci!

Pred nami je čas, ko se pripravljamo na največji krščanski praznik, na Veliko Noč. Ker pa je situacija trenutno taka, kot je, bodo tudi kateheze (verouk) potekale malo drugače. Zato vas kateheti prosimo za pomoč in sodelovanje. Vsak teden vam bomo sproti pošiljali gradivo, ki ga skozi prihajajoči teden z otroki doma prebirajte, se o njem pogovarjajte in molite.

Za dodatna pojasnila smo dosegljivi na naslednjih elektronskih naslovih:
ninakrt@gmail.com
andreja.dermol1@gmail.com
jozica.kozeljnik@gmail.com
ivan.hrastnik@gmail.com

4. teden (6.4. – 12.4.) Za nami je 6. postna ali CVETNA nedelja. Upam, da ste vsi naredili svoje snopke in da ste jih blagoslovili. Verjamem, da so vsi zelo lepi.

Pred nami pa je VELIKI TEDEN. Teden, v katerem bomo sledili obredom velikega četrtka, velikega petka, velike sobote in na koncu nas čaka Velika Noč.

Ta teden prebirajte odlomke po dnevih in sicer:
Četrtek: Evangelij po Mateju – Mt 26, 17-30
Petek:  Evangelij po Mateju – Mt 27, 32-56
Sobota: Evangelij po Mateju – Mt 27, 62-66
Nedelja: Evangelij po Mateju – Mt 28, 1-10

Ko si vsak odlomek preberete, se o njem z otroki tudi pogovorite. Naj bo ta pogovor osrednja tema današnjih dni, saj je priprava na največji praznik zelo pomembna.

V DZ str. 52, si oglejte sliko, ki prikazuje Jezusov križev pot in otroke s svečkami. Zakaj? Molitev, pri kateri premišljujemo o Jezusovem trpljenju in smrti se imenuje KRIŽEV POT. Prav je, da jo molimo vsi, saj je Jezus umrl ZA VSE LJUDI! Otrok naj odgovori na vprašanja pod sliko.

V DZ str. 53 naj otrok poišče sliko križanega Jezusa in jo prilepi v zvezek. Lahko jo tudi nariše.

Naslednji teden je VELIKI TEDEN. Na spletu si lahko preverite, kako bodo potekali obredi in blagoslovi velikonočnih jedil. Prav je, da se kristjani udeležimo obredov in svete maše. Ker ne moremo to storiti kot po navadi, lahko prisostvujemo pri e-prenosih. Lepo VABLJENI!

3. teden (30.3. – 5.4.) Za nami je 5. postna ali TIHA nedelja. Samo še 14 dni nas loči od Velike Noči. Zato vas vabim, da se skupaj z otroki pogovarjate o Jezusovem trpljenju na Oljski gori.

Skupaj z otroki preberite odlomek Svetega pisma: Evangelij po Luku – Jk 22, 39-46. Ko si odlomek preberete, se o njem tudi pogovorite. Pri tem naj vam bodo v pomoč sledeča vprašanja:

 • Kam je šel Jezus?
 • Kako se imenuje vrt v katerem je Jezus molil?
 • Ali je šel kdo z Jezusom? Kdo?
 • Kaj jim je Jezus naročil?
 • Je molil Jezus sam ali skupaj z učenci?
 • S katerimi besedami je Jezus molil?
 • Kdo se je Jezusu prikazal? Zakaj se je prikazal?
 • Kakšen je bil njegov znoj? Kaj pomeni »postal je kakor kaplje krvi«?
 • Kam je šel, ko je nehal molit?
 • Kaj so delali učenci? So ubogali in delali, kar jim je naročil?
 • Kaj je Jezus na koncu še enkrat naročil učencem?

V DZ str. 50, si oglejte sliko. Prikazuje Jezusa pri molitvi na Oljski gori. Spomnimo se, kako je že Jezus molil? Zakaj misliš, da se je imenovala ravno Oljska gora?

V DZ str. 51 naj otrok odgovori na oba vprašanja in kadar bo molil (zjutraj ali zvečer), naj pobarva listke na eni veji. Na koncu tedna lahko pobarva še preostali del slike (a ne vejice, ki so ostale bele!)

Naslednji teden je posebna postna nedelja – CVETNA nedelja. Skupaj z otroki naredite butarice in jih lepo okrasite. V nedeljo pa se vsi skupaj zberite pred TV. Ob 10h na SLO2 bo namreč nadškof Alojzij Cvikl pred sveto mašo blagoslovil zelenje. Lepo VABLJENI!

2. teden (23.3. – 29.3.) Evangelijski odlomek 4. postne nedelje govori o Jezusu, ki je ozdravil slepega moža. 

Skupaj z otroki prisluhnite odlomku Svetega pisma:  Evangelij po Janezu – Jn 9,1-41. Ker pa je besedilo nekoliko daljše, vam predlagam, da otrokom predvajate risano zgodbo (ki jo najdete na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Uo9ILFTVdhQ) zraven pa mu berete besedilo iz Svetega pisma. Posnetek je namreč v angleškem jeziku.

Ko si odlomek preberete/pogledate, se o njem tudi pogovorite. Pri tem naj bodo v pomoč sledeča vprašanja: 

 • Kaj pomeni, da si slep? 
 • Kaj ali koga je slepi mož, potem ko ga je Jezus ozdravil, videl? 
 • Kako se je počutil: je bil vesel, hvaležen? Zakaj? 
 • Si ti vesel,da lahko vidiš? 

Če želite lahko z otrokom izdelate slepega moža, ki spregleda. Natisnite model na povezavi in sledite navodilom: https://kateheza.nadskofija-maribor.si/wp-content/uploads/2018/10/bartimaj.pdf

V sredo pa je tudi prav poseben praznik – Marijin praznik – praznik Gospodovega oznanjenja in materinski dan. Na ta dan se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Dan, ko je preprosta deklica Marija pristala na povabilo božjega poslanca nadangela Gabrijela, da postane mati učlovečenega božjega sina. In po Marijinem materinstvu  je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na ta dan obhajamo krščanski materinski dan

Pomagajte otrokom, da bodo izdelali voščilnico za materinski dan in jo podarili svojim mamicam. Natisnite in sledite navodilom. 

V tem tednu (16.3. – 22.3.) se osredotočite predvsem na novo zapoved, ki nam jo daje Jezus pri zadnji večerji: LJUBITE SE MED SEBOJ!

V pomoč naj vam bo odlomek Svetega pisma: Evangelij po Janezu – Jn 13,1-34.

NALOGA:

 1. Z otrokom preberite odlomek, se o njem pogovarjajte in o njem premišljujte. V pomoč pri pogovoru naj vam bodo naslednja vprašanja:
 2. Kdaj in kje se vse dogaja?
 3. Kdo je bil z Jezusom?
 4. Kaj je Jezus naredil? In kako?
 5. Zakaj je Jezus umil učencem noge?
 6. Kdo mu je nasprotoval? Zakaj?
 7. Kaj se je zgodilo potem?
 8. Kdo je Jezusa izdal?
 9. Kakšna je nova zapoved, ki nam jo Jezus daje?
 10. Kako naj se ljubimo med seboj?
 11. Kako nas bodo drugi spoznali, da smo Jezusovi učenci?
 • V DZ naj si otroci ogledajo ilustracijo na str. 48, ki prikazuje opisan dogodek. Na str. 49 pa naj pobarvajo vrč in skledo.
 • Na str. 49 naj odgovorijo na oba vprašanja.
 • Iz priloge naj izrežejo kapljice vode. Za vsako dobro delo oz. delo ljubezni, ki ga bodo skozi ta teden opravili, naj prilepijo  eno kapljico v posodo.